"Europejski kucharz" realizowany jest w ramach projektu: "Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo"
w ramach działania 3.4.2 POKL na zasadach Programu Uczenie się przez
całe życie-LEONARDO DA VINCI-PROJEKTY MOBILNE (STAŻE) 2012.
Informacje o projekcie:
Projekt skierowany jest do uczniów ZSZ WZDZ w Szczecinie kształcących | |
Podczas realizacji projektu główny nacisk położony zostanie na: | |
- |
poznanie procesów technologicznych kuchni włoskiej, |
- |
nabycie praktycznych umiejętności, |
- |
tendencje rozwoju w w/w branży, |
- |
aktywne poszukiwanie pracy i skuteczną prezentację posiadanych kwalifikacji. |
Potwierdzeniem odbycia praktyki zagranicznej będzie certyfikat |
Cele projektu:
- |
doskonalenie słownictwa zawodowego, |
- |
profesjonalne przygotowanie do pracy w zawodzie, |
- |
poznanie potrzeb i wymagań Włochów, |
- |
poznanie standardów kuchni śródziemnomorskiej, |
- |
poznanie procesów technologii i techniki gastronomicznej, |
- |
wymiana doświadczeń w zakresie integracji zawodowej i kulturowej z |
Działania:
1. |
Rekrutacja i kwalifikacja uczniów do projektu. |
2. |
Działania przygotowawcze do wyjazdu – zajęcia językowe oraz kulturowe. |
3. |
Wyjazd na staż (4 tygodnie). |
4. |
Przygotowanie dokumentacji podsumowującej wyjazd. |
5. |
Podsumowanie projektu (prezentacja doświadczeń z wyjazdu pozostałej młodzieży szkolnej). |