Uczniowie Zespołu Szkół WZDZ w Trzebiatowie na warsztatach kulinarnych.

Uczniowie Zespołu Szkół WZDZ w Trzebiatowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w ramach projektu ARTrzebiatów uzależnieni od kultury, które dofinansowane zostały z „ Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych na 2017 r”.

Aby znaleźć się na tych warsztatach należało wykonać potrawę regionalną, nakręcić krótki filmik i przesłać go do Trzebiatowskiego Ośrodka Kultury w Trzebiatowie.

Nasi uczestnicy wykonali tort rybny i takim sposobem udało nam się znaleźć na warsztatach kulinarnych.

Warsztaty zostały poprowadzone przez kucharzy Roberta Bochenko oraz Kamila Tużnika, którzy podczas warsztatów wspólnie z uczestnikami przygotowali potrawy związane z naszym regionem.

Uczniowie swoje zmagania z gotowaniem rozpoczęli od przygotowania zupy rybnej z dodatkiem krewetek oraz mleka kokosowego- wszyscy byli zaskoczeni, że takie połączenie daje cudowny smak i aromat zupy. Następnie po zachwytach nad zupą przyszedł czas na danie główne- kaszotto z polędwicą wieprzową oraz ratatuj z kolorowej papryki. Kaszotto- okazało się nową odmianą risotto wykonaną z naszej kaszy pęczak. Kulminacją spotkania był deser panna cotta z kruszonką piernikową posypana ziemią jadalną z czekolady z maltodekstryną oraz kolorowymi szkiełkami z izomaltu cukierniczego i czerwonego barwnika i małą łezką musu malinowo -truskawkowego. Tu uczestnicy mieli możliwość poznania kilku technik kuchni molekularnej, która staje się coraz bardziej popularna. Nasi uczestnicy wyszli zadowoleni i pełni wrażeń. Dla uczestników naszego koła gastronomicznego była to niezwykła przygoda połączona z praktyczną lekcją gotowania.